Dla większości z nas chleb jest podstawą diety, czy to na śniadanie, obiad, czy kolację. Z drugiej strony, współczesny chleb ma niewiele wspólnego ze zdrowymi i pożywnymi wypiekami naszych przodków. Z powodu dużej zawartości rafinowanej białej mąki jest nie tylko pozbawiony wartości odżywczych, ale także wysokokaloryczny.
Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?
Będąc na diecie, nie trzeba pozbawiać się ulubionych potraw. Czasami wystarczy poszukać alternatywy, a to może być świetna droga pośrednia. Na diecie nie jest dobrym pomysłem całkowita rezygnacja z chleba. Jaki jest najlepszy wybór? Chleb żytni na diecie może pomóc nam utrzymać wagę, dostarczając jednocześnie organizmowi potrzebnych witamin i składników odżywczych.
Możemy zastąpić nasze wcześniejsze nawyki żywieniowe jedną lub dwiema kromkami niskokalorycznego pieczywa. Podczas diety nie należy całkowicie unikać pieczywa. Produkty zbożowe są niezbędne w zbilansowanej diecie, a chleb żytni jest najlepszy. Regularne spożywanie chleba ma dobry wpływ na trawienie, pamięć i koncentrację.
Który chleb jest zdrowszy pszenny czy żytni?
Minerały są ważnym elementem, którego nie należy pomijać. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść tyle, ile chcemy ulubionych bułek i twierdzić, że dzięki temu schudniemy. Najzdrowsze i najmniej kaloryczne pieczywo powinno być zawsze pierwszym wyborem, jeśli chodzi o dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych. Na przykład chleb tostowy pełnoziarnisty czy chleb wazowy można bez obaw dodać do diety na czas jej trwania.
Aby schudnąć, nie trzeba rezygnować z chleba
Mimo że ten argument może być dla niektórych kontrowersyjny, istnieją pewne korzyści wynikające ze spożywania chleba podczas stosowania diety low-carb. Po pierwsze, błonnik zawarty w chlebie pomaga obniżyć wchłanianie cholesterolu i ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i innych schorzeń serca. Rozpuszczalne i nierozpuszczalne błonniki pokarmowe, jak wiadomo, są obydwoma rodzajami błonnika.
Pęcznienie w żołądku jest wynikiem działania nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wchłania wodę i zwiększa uczucie sytości po jedzeniu. Zwiększenie uczucia sytości można uzyskać dzięki zawartości w pożywieniu błonnika nierozpuszczalnego. Zwiększona perystaltyka jelit jest spowodowana wzrostem liczby bakterii jelitowych. Dobrym pomysłem jest przyjmowanie tego preparatu jako dodatku do suplementu diety.
Podczas diety należy spożywać cztery rodzaje pieczywa
Najlepiej jest jeść chleb razowy, a nie podróbki chleba razowego, który jest zrobiony z jasnej mąki i zabarwiony karmelem, sproszkowaną cykorią lub ciemnym słodem zamiast prawdziwej mąki razowej. Aby nie dać się oszukać, zawsze sprawdzaj składniki na etykiecie. Wszyscy wiemy, że najmniej pożywne są chleb biały i tostowy, ale czy istnieje chleb, który powinieneś jeść częściej?
Chleb żytni na zakwasie
Zawiera kwas mlekowy, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także jest bogaty w witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Suplement ten wspomaga bakterie probiotyczne w jelitach, wzmacniając system odpornościowy organizmu. Obecność błonnika w diecie łagodzi zatory i zapobiega rakowi jelita grubego.
W 100-gramowej porcji chleba żytniego znajduje się około 243 kalorii, a jego IG wynosi 55.
Chleb pełnoziarnisty
Do mieszanki można dodać otręby, pełne ziarna, nasiona, mak lub kminek. Zawartość żelaza, magnezu, miedzi i cynku jest pięciokrotnie wyższa niż w zwykłym chlebie. Obfituje w witaminy B i E oraz błonnik. Zwiększa on metabolizm, pomaga w utracie wagi i chroni przed rakiem jelit. Błonnik może powodować wzdęcia i bóle brzucha, jeśli jest spożywany w dużych ilościach. Osoby z niewydolnością nerek powinny zachować ostrożność, ponieważ zawiera on więcej białka i potasu.
Jeśli chodzi o zawartość kalorii, jedna kromka chleba razowego ma 225 kcal (kromka waży około 70 g, w zależności od rodzaju i ilości ziaren).
Produkty spożywcze na bazie pszenicy
W chlebie razowym można znaleźć węglowodany złożone, błonnik oraz liczne witaminy i minerały. Zawiera ono kwas fitynowy, lignany i polifenole, które mogą obniżać poziom cholesterolu i regulować poziom cukru we krwi, co czyni z niego użyteczny suplement diety wspomagający odchudzanie. Powinny go pić osoby otyłe, cierpiące na cukrzycę i zaparcia, a także osoby z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem krwi lub innymi chorobami układu krążenia. Garbniki i kwas fitynowy w nadmiernych ilościach mogą upośledzać trawienie i wchłanianie białka.
Chleb razowy zawiera 213 kcal na 100 g (kromka waży 35 g i ma 75 kalorii), a jego indeks glikemiczny wynosi 50.
Zakwas
Chleb chrupki ma tylko 25 kalorii w jednym kawałku (kromka zwykłego chleba ma około 75 kcal, a więc 3 razy więcej). Z kolei pieczywo chrupkie zawiera dwa razy więcej kalorii niż zwykłe pieczywo na 100 gramów. Pomimo tego, że pieczywo chrupkie jest produktem wysoko przetworzonym, jest ono zazwyczaj bogate w błonnik, witaminy i minerały.
W stu gramach chrupkiego pieczywa znajduje się 365 kalorii, a indeks glikemiczny (IG) wynosi nawet 90. Kromka chleba zawiera 25 kalorii i waży około 7 gramów.